Zabudowa uzupełniająca w Opolu


Wróć | ,

Zabudow uzupełniająca w Opolu

Elewacja budynku została podzielona na dwie części, aby nawiązać do historycznego faktu istnienia w tym miejscu dwóch kamienic. Od frontu zaprojektowano elewację z cegły klinkierowej z elementami tynkowanymi, część północna kamienicy klinkier w kolorze brązowo-czerwonym i szare elementy tynkowane, część południowa kamienicy klinkier w kolorze ciemno beżowym i elementy tynkowane w kolorze jasno beżowym. Elewacja kamienicy od podwórka powtarza rytm okien z części frontowej, ale jest uproszczona i pozbawiona dekoracji z elementów klinkierowych. Budynek posiada klatkę schodową dostępną od strony ulicy Kołłątaja oraz od strony podwórka. W parterze od strony ul. Kołłątaja znajdują się 3 lokale usługowe dostępne z chodnika. Na pozostałych kondygnacjach nadziemnych zaprojektowano powierzchnię biurową w postaci open-space z możliwością podziału na mniejsze lokale, uzupełnioną o konieczną obsługę komunikacyjną w postaci klatki schodowej, windy oraz pomieszczenia socjalnego oraz toalet. W garażu podziemnym przewidziano 27 miejsc parkingowych. Garaż jest połączony z częścią usługową klatką schodową z dźwigiem towarowo-osobowym, wjazd do garażu zapewniony jest windą samochodową hydrauliczną od strony podwórza.

Lokalizacja: Opole, Poland

Inwestor: DAR-MAG

Pow. użytkowa: 2500m2

Kubatura: 9400m3

Projekt: 2016